Υεμένη: Η Βρετανία Εκπαίδευσε Τους Σαουδάραβες Πιλότους Να Χρησιμοποιούν Έξυπνες Βόμβες…! (Photo)

589dcee0c3618859678b45b3

Η Βρετανία εκπαίδευσε την πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας πώς να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές με έξυπνες βόμβες παρά τους ισχυρισμούς ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Υεμένη, αποκαλύπτουν επίσημα έγγραφα.

Αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στη δικαστική υπόθεση για πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) εκπαίδευσε την Σαουδική Αραβία πώς να χρησιμοποιήσει πυραύλους Paveway IV, σύμφωνα με την Ferret, μια ερευνητική ιστοσελίδα ειδήσεων.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι μόνο ένας ”πολύ, πολύ μικρός” αριθμός αεροπορικών επιδρομών είχαν παρακολουθηθεί και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζε ελάχιστα για τις πρακτικές στόχευσης των Σαουδαράβων.

Παρά το γεγονός αυτό, η Βρετανική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ) από τους Σαουδάραβες.

Τα καθοδηγούμενα συστήματα με λέιζερ για τις έξυπνες βόμβες Paveway IV παράγονται σε ένα εργοστάσιο στο Fife της Σκωτίας από τον Αμερικανικό γίγαντα οπλικών συστημάτων Raytheon.

Τον Δεκέμβριο του 2015, επιφανείς εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίαζε το εθνικό, κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και την πολιτική με την παροχή όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ) περιλαμβάνουν πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αμάχων σε έναν πόλεμο που σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι υπήρξαν 119 παραβιάσεις ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη από τον συνασπισμό υπό την Σαουδική ηγεσία.

Οι βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία και σχολεία που έχουν σκοτώσει αμάχους είναι μεταξύ των κατηγοριών. Η τελευταία ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, όταν μια κηδεία που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά βομβαρδίστηκε.

Ο συνασπισμός λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης-ορόσημο στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Εκστρατεία Ενάντια στο Εμπόριο Όπλων (CAAT) αντιμετώπισε την κυβέρνηση σε μια δικαστική επανεξέταση της απόφασης να συνεχίσει την αδειοδότηση των εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, παρά την αποδοκιμασία της επίθεσης του βασιλείου στην Υεμένη.

Προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι εξαγωγές του Βρετανικού στρατού δεν είναι συμβατές με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη νομοθεσία της ΕΕ, επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί παράνομα για να σκοτώσουν πολίτες της Υεμένης.

Η απόφαση του δικαστικού ελέγχου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, ο γενικός διευθυντής της πολιτικής για την ασφάλεια στο Υπουργείο Άμυνας (ΥΕΘΑ), ο Peter Watkins, αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκπαιδεύσει Σαουδάραβες στη Βρετανία και στη Σαουδική Αραβία.

“Στο πλαίσιο των αεροπορικών τους επιχειρήσεων, αυτό έχει συμπεριλάβει την εκπαίδευσή τους στη χρήση των συγκεκριμένων κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, όπως το Paveway IV και το Storm Shadow, και αεροσκάφη”, είπε.

“Επιπλέον, η RAF έδωσε τέσσερα Διεθνή Μαθήματα στόχευσης για τους πιλότους της RSAF [Βασιλική Σαουδική Πολεμική Αεροπορία], αναλυτές και άλλο προσωπικό συμμετείχε στη στόχευση, για να βελτιώσουν τις διαδικασίες στόχευσής τους και να υποστηρίξουν συμμόρφωση με το ΔΑΔ.“

Υπήρχαν τέσσερα μαθήματα που διήρκεσαν πάνω από τρεις εβδομάδες, αποκαλύφθηκε. Το πρώτο μάθημα ήταν τον Ιούλιο του 2015, και το τελευταία ήταν τον Αύγουστο του 2016. Ο Watkins δήλωσε ότι 58 άτομα πήραν μέρος.

Πηγή

Leave a Reply