Αποτρόπαιο Έγκλημα Πολέμου Των Συμμάχων: Ο Γενοκτονικός Βομβαρδισμός Της Δρέσδης ~ Abhorrent Allied War Crime: The Genocidal Bombing Of Dresden…! (Videos + Photos)

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης, είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τις Συμμαχικές δυνάμεις.

Πρόκειται για τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, της πρωτεύουσας της Σαξονίας και της 7ης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου 1945. Περίπου 4 χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών έπεσαν μέσα σε δύο μέρες, σκοτώνοντας 25.000 αμάχους και ισοπεδώνοντας την πόλη. Κατά τη φάση αυτή, η Γερμανία υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα, ενώ ήταν πλέον ορατή η νίκη των Συμμάχων. Οι Σοβιετικοί βρίσκονταν λιγότερο από 100 χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο και οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να τους βοηθήσουν, οργανώνοντας στρατηγικούς βομβαρδισμούς σε πόλεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους Συμμάχους, η Δρέσδη ήταν στρατιωτικός και βιομηχανικός στόχος, μεγάλο σιδηροδρομικό και επικοινωνιακό κέντρο, στο οποίο λειτουργούσαν 110 εργοστάσια και εργάζονταν 50.000 άνθρωποι, υποστηρίζοντας τη γερμανική προσπάθεια. Μετά το τέλος του πολέμου, πολλές θεωρίες ισχυρίστηκαν πως ο βομβαρδισμός της πόλης δεν ήταν απαραίτητος ενώ αρκετοί υποστηρίζουν οτι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός οτι πολλές καταστροφές έγιναν στις κατοικημένες περιοχές στο κέντρο της πόλης και όχι στις βιομηχανικές ζώνες ή στα περίχωρα.

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου 1945 από την RAF, με δύο κύματα αεροπορικών επιθέσεων, με διαφορά τριών ωρών. Μια ομάδα Lancaster έφτασε πρώτη και έριξε αλεξίπτωτα με φωτοβολίδες μαγνησίου, ώστε να φωτίσουν τη περιοχή για τα αεροπλάνα που ακολουθούσαν. Μια δεύτερη ομάδα de Havilland Mosquito ακολούθησε, ρίχνοντας ειδικά βλήματα τα οποία θα έδειχναν με κόκκινο φωτισμό τους στόχους στα βομβαρδιστικά. Η πρώτη ομάδα βομβαρδιστικών αποτελούνταν από 244 Lancaster που μετέφεραν 875 τόνους υψηλής εκρηκτικής ύλης και εμπρηστικών βομβών. Οι σειρήνες στη Δρέσδη ήχησαν στις 21:51 ενώ ο βομβαρδισμός ξεκίνησε 20 λεπτά αργότερα, διήρκεσε περίπου 2 λεπτά και επικεντρώθηκε σε μια περιοχή περίπου τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων με επίκεντρο το στάδιο Ostragehege της Δρέσδης. Η φωτιά που δημιουργήθηκε ήταν ορατή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το έδαφος και σε απόσταση 8 φορές μεγαλύτερη από τον αέρα. Η δεύτερη επίθεση έγινε μετά από τρεις ώρες, στις 14 Φεβρουαρίου και ώρα 01:21, επεκτείνοντας την αρχική περιοχή βομβαρδισμού και ρίχνοντας επιπλέον 1.800 τόνους βομβών στη πόλη.

Για το πρωί της επόμενης μέρας, οι Σύμμαχοι είχαν σχεδιάσει μια νέα επίθεση, υπό προυποοθέσεις. Αν δεν υπήρχαν σύννεφα πάνω από τη Δρέσδη, αυτός θα ήταν ο στόχος. Αν υπήρχαν, ο επόμενος στόχος θα ήταν το Chemnitz, ενώ αν και στις δύο πόλεις υπήρχε συννεφιά, η επίθεση θα γινόταν στη Δρέσδη με τη χρήση H2X ραντάρ. Η επιχείρηση προχώρησε τελικά επιλέγοντας την Δρέσδη ως στόχο. 316 B-17 Flying Fortress σε 5 ομάδες έριξαν άλλους 771 τόνους βομβών στη πόλη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ ο βομβαρδισμός κράτησε περίπου 10 λεπτά. Λόγω του καιρού, αποφασίστηκε η χρήση των H2X για τον βομβαρδισμό, η οποία όμως δεν ήταν ακριβής στην εύρεση των στόχων, με αποτέλεσμα οι βόμβες να διασκορπιστούν ευρύτερα πάνω από τη πόλη της Δρέσδης. Το ίδιο συνέβη και την επόμενη μέρα, στις 15 Φεβρουαρίου. Λόγω της συννεφιάς πάνω από τη πόλη, χρειάστηκε πάλι η χρήση των H2X ραντάρ για την εύρεση των στόχων, η οποία ήταν ανεπιτυχής και οι βόμβες έπεσαν στα προάστια της πόλης ή σε άλλες κοντινές πόλεις.

Στη πόλη υπήρχαν ελάχιστα καταφύγια. Το μεγαλύτερο από αυτά μπορούσε να χωρέσει μόνο 6.000 ανθρώπους. Έτσι, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οι περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στα υπόγεια των σπιτιών τους τα οποία όμως δεν αποδείχθηκαν ικανά να τους προστατέψουν. Μόνο η φωτιά που δημιουργήθηκε τη πρώτη νύχτα επεκτάθηκε σε 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατέστρεψε περίπου 12.000 σπίτια. Μια αναφορά της RAF εμφανίζει οτι καταστράφηκε το 23% των βιομηχανικών κτιρίων και το 56% των μη βιομηχανικών, χωρίς να υπολογίζονται οι κατοικίες. Μετά το τέλος των βομβαρδισμών, περίπου 80.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 30.000 ήταν μη κατοικήσιμες, 25.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους (για προπαγανδιστικούς λόγους, τον Μάρτιο του 1945, οι γερμανικές αρχές είχαν δημοσιοποιήσει οτι ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 200.000), ενώ τις επόμενες μέρες, πάνω από 100.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη πόλη.

Watch below:
http://www.dailymail.co.uk/embed/video/19653.html

Πηγή

Comments are closed.