Η Δικαίωση Του Πατριάρχη Ειρηναίου- Εκδικείται Τους Διώκτες Του…! (Photo)

Του Σωτήρη Τζούμα

Έχω πει και έχω δεσμευτεί ενώπιον σας, ότι θα γράφω πάντα την αλήθεια ακόμη και για ανθρώπους που αγαπώ και σέβομαι! Το απέδειξα αυτό σε όλη την διαδρομή μου, ακόμη και με όσα έγραψα και συνεχίζω να γράφω για την μεγάλη αδυναμία μου τον Μακαριστό πατέρα μας και Αρχιεπίσκοπό μας Χριστόδουλο.

Αλλά και για άλλα αγαπημένα πρόσωπα, όπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας Βαρθολομαίο, δεν διστάζω να γράφω αλήθειες και να επισημαίνω λάθη και παραλείψεις.

Δυστυχώς, είμαστε αντιπαθείς για να εισακουγόσαστε όπως πρέπει και για να κάνουν αποδεκτές τις εισηγήσεις μας- προϊόν εμπειρίας και γνώσης- που θα τους βοηθούσαν να αποφύγουν κάποιες κακοτοπιές .

Πάντα πίστευα, ότι η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων αλλά και στη λήψη ορθών αποφάσεων! Αρκεί να μπορούμε να ακούσουμε αλήθειες ακόμη και αυτές που πονούν.

Σήμερα, θα σας απασχολήσω με ένα θέμα που το κρατώ από καιρό μέσα μου και για λόγους ισορροπιών δεν το έχω καταθέσει στην αγάπη σας για να μην στενοχωρήσω ανθρώπους και για να μην ταράξω ακόμη περισσότερο την ήδη ταραγμένη κατάσταση στο χώρο των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Όμως, κάθε σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι όπως αυτό φαίνεται στην πρώτη ματιά μας, αλλά έχει το ανάλογο background!

Όταν στις 24 Μαίου του 2005, συνεκλήθη στο Φανάρι η Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος για να εξετάσει τα δήθεν ολισθήματα- όλα τεχνιέντως κατασκευασμένα– του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, η απόφαση που εξεδόθη τότε δεν αδίκησε απλά και μόνον έναν ταπεινό και όχι ιδιαίτερα παρεμβατικό Πατριάρχη όπως ήταν ο Ειρηναίος, αλλά ολόκληρο το ιστορικό και παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Διόδωρος, υπήρξε μεγάλος Πατριάρχης. Η ιστορία και η Εκκλησία μέχρι τώρα δεν έχουν αναγνωρίσει το λαμπρό έργο του και την προσφορά του στον ιστορικό θρόνο των Ιεροσολύμων τον οποίο εποίμανε για 20 τόσα χρόνια. Δυστυχώς ο Διόδωρος κρίθηκε περισσότερο για κάποιες αστοχίες του και όχι για το έργο του και την συμβολή του στο να παραμείνουν αλώβητα τα Πανάγια Προσκυνήματα και στο να διατηρηθεί η ισορροπία στην περιοχή λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν και υπάρχουν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ο Διόδωρος έφυγε χωρίς να ετοιμάσει, όπως θα έπρεπε την διάδοχη κατάσταση. Αν και είχαν φανεί οι δελφίνοι, ο Διόδωρος δεν ανακατεύτηκε όσο ζούσε! Τους άφησε να βγάλουν τα μάτια τους μετά τον θάνατό του. Και αυτοί έγιναν ρεζίλι και θέατρο ανθρώποις και αγγέλοις. Ήταν τότε που όλοι λέγαμε ότι τους εγκατέλειψε ο Θεός.

Μπορεί να επικράτησε τότε ο Ιεραπόλεως Ειρηναίος, αλλά το κλίμα είχε ήδη χαλάσει κατά την μακρά προεκλογική περίοδο- οκτώ μήνες – και η Αγιοταφική Αδελφότητα είχε τριχοτομηθεί. Την διέλυσαν οι φιλοδοξίες των πολλών υποψηφίων και η επιμονή το Ισραήλ να ελέγξει την εκλογή του επόμενου Πατριάρχη.

Ήταν τότε που συνέβησαν τα περίφημα έκτροπα στα οποία ανεγκέφαλοι και φιλόδοξοι κατάφεραν να πείσουν και να μπλέξουν ακόμη και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο .

Και πράγματι, ο Χριστόδουλος είχε ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – όπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης- αλλά επ´ουδενί δεν θα χρησιμοποιούσε σε αυτό το εγχείρημα επιπόλαιους ανθρώπους, που το μόνο τους κίνητρο ήταν η προσωπική τους φιλοδοξία.

Ο Ειρηναίος εξελέγη, αλλά δυστυχώς πλαισιώθηκε από λάθος ανθρώπους, οι οποίοι έδιναν προς τα έξω την εντύπωση ότι τον κάνουν ότι θέλουν.

Ακόμη και οι Αγιοταφίτες που επέλεξε να τον συνδράμουν στο έργο του ήταν λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις.

Τα προβλήματα, είχαν ξεκινήσει από καιρό και όταν έφτασε η ώρα της κορύφωσης η Αγιοταφική Αδελφότητα χωρίς φόβο Θεού και χωρίς συναίσθηση των μεγάλων ευθυνών της έναντι των Πανάγιων Προσκυνημάτων πήγε κόντρα στον Ειρηναίο, τον τύλιξε σε μία κόλλα χαρτί και τον έστειλε στην Μείζονα Σύνοδο για να τον αποκεφαλίσει. Στο έργο αυτό, οι Αγιοταφίτες Πατέρες δεν ήταν μόνοι τους. Ενισχύθηκαν στις κινήσεις τους και από ανθρώπους των Μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες ήθελαν την αποδόμηση του Ειρηναίου και την άνοδο του μόλις ολίγων μηνών Ιεράρχη Θαβωρίου Θεοφίλου.

Και η μεγάλη ειρωνεία έγκειται στο γεγονός ο μοναδικός Ιεράρχης που εξελέγη από τον Ειρηναίο να εξελιχθεί στο δήμιό του.

Ναι, ο Θεόφιλος δεν πρόλαβε να εκλεγεί Επίσκοπος και μαζί με ορισμένους άλλους, οργάνωσε την πτώση του Ειρηναίου, η οποία επέφερε αυτή την έκπτωση στο Πατριαρχείο.

Θυμάμαι, ότι είχα πάει στο Φανάρι ως ειδικός απεσταλμένος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για να καλύψω την Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο.

Όταν έδινα την ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη μπροστά από την Αγία Σοφία- επίτηδες, είχα ζητήσει από το τηλεοπτικό συνεργείο να πάμε εκεί- αφού εξέθεσα τα γεγονότα και είπα για το αποτέλεσμα της τελευταίας δραματικής συνεδρίας σε ερώτηση που μου έκανε ο Νίκος Χατζηνικολάου για το πώς βλέπω και πώς κρίνω την απόφαση, του είπα με ευθύτητα αυτό που πίστευα τότε:

-Η απόφαση αυτή, του είπα, είναι λάθος γιατί θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και κάποια στιγμή, θα πληρώσει και το Φανάρι το ανάλογο τίμημα!

Και να που σήμερα, επαληθεύομαι.

Δεν αποκεφαλίζουμε έναν Πατριάρχη για τόσο ανόητες και κατασκευασμένες κατηγορίες, όταν μάλιστα η βαρύτερη των κατηγοριών κατά του Ειρηναίου, αποτελεί « συντρέχον πταίσμα» για όλες τις Εκκλησίες και τις Μητροπόλεις, αφού όλοι τα ίδια κάνουν.

Ο αναμάρτητος, πρώτος τον λίθος βαλέτω!

Τότε, υπήρξε μία συνωμοσία από όλους για να εξαφανίσουν τον Ειρηναίο.

Ο Χριστόδουλος πήγε να τον σώσει, αλλά αν δεν σιωπούσε θα ήταν ο επόμενος που θα αποκεφάλιζαν, αν σήκωνε κεφάλι!

Αυτή ήταν η σειρά των γεγονότων. Και αυτή την επισήμανση την είχε κάνει στον Χριστόδουλο ο τότε Λενινγκραντ Κύριλλος , νυν Πατριάρχης Μόσχας, που εκπροσωπούσε στη Σύνοδο εκείνη την Εκκλησία του.

Δεν θα ξεχάσω τις δραματικές εκείνες ώρες την παραμονή της απόφασης στο ξενοδοχείο Swiss Hotel της Πόλης, όπου διαμέναμε.

Δυστυχώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ μπορούσε δεν σταμάτησε το κακό τότε.

Ο Ειρηναίος, εξέπεσε του θρόνου του και από τότε παρέμεινε έγκλειστος στο κελάκι του στο Πατριαρχείο για να βλέπει ως φυλακισμένος , να μαϊμουδίζει και να πραγματοποιεί όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούσαν τον ίδιο και του στέρησαν τον θρόνο.

Λογαριασμοί εκατομμυρίων δολαρίων και λιρών Αγγλίας, είναι σήμερα σε τράπεζες της Αγγλίας και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, οι οποίες αποτελούν προϊόν παράνομης συναλλαγής και μη χρηστών πράξεων. Και σίγουρα, θα αυξήθηκαν τώρα μετά τις ζεστές σχέσεις που ανέπτυξαν με την Ρωσία.

Και ήλθε η ώρα να σας αποκαλύψω το γιατί σας κουράζω με όλα αυτά.

Διερωτώμαι ανθρωπίνως, ότι αν για τον Ειρηναίο συγκλήθηκε τότε για ασήμαντη αφορμή η Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος για να τον αποκεφαλίσει, για τον Θεόφιλο μετά από αυτά που διαπράττει εδώ και καιρό, όχι μόνο εις βάρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αλλά και εις βάρος του Φαναρίου και της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μετά από τόσα αίσχη και τόσα καραγκιοζιλίκια, γιατί δεν συγκαλείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Σύνοδος, αλλά τον αφήνουν να πραγματοποιεί τα φιλόδοξα και αρρωστημένα σχέδιά του τα οποία στερούνται εκκλησιολογίας και έχουν αλλότριους και ύποπτους σκοπούς και στόχους;

Γιατί η ελληνική Κυβέρνηση, δέχεται ο άνθρωπος αυτός να κάνει τόση ζημιά; Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά αποδυναμώνουν την παρουσία μας στα Ιεροσόλυμα και θα χάσουμε τον έπλεε ο των Προσκυνημάτων αν δεν πάρουμε μέτρα;

Ο Ειρηναίος 15 χρόνια μετά από τα γεγονότα αυτά, ευρίσκεται στην Αθήνα προς αποκατάσταση της τρωθείσας υγείας του. Την μία φορά που πήγα και τον είδα, μου είπε μέσα από το στόμα του μια φράση που με σημάδεψε!

-Υπάρχει Θεός! Περίμενε και θα δεις!

Το σίγουρο είναι, ότι υπάρχει Θεός! Γιαυτό, περιμένω εναγωνίως να δω αυτό για το οποίο με προετοίμασε ο Πατριάρχης Ειρηναίος!

Αλλά και τίποτα να μη γίνει, ο Ειρηναίος δικαιώθηκε και οι τιμωροί του πήραν το μάθημά τους! Και αυτό το «μάθημα» μερικές φορές- να σε βλέπει ο άνθρωπος που αδίκησες γαλήνιος και χαμογελαστός έτοιμος πια για το μεγάλο ταξίδι για να πάει να βρεί τον Θεό του– είναι η υπέρτατη τιμωρία.

Πηγή

Leave a Reply