Η Κύπρος Κέντρο Ισραηλινών Κυβερνοκατασκόπων…! (Photo)

HAARETZ: Η Κύπρος, οι Cyberspies και η σκοτεινή πλευρά της ισραηλινής Intel…

Η Κύπρος έγινε κέντρο για ισραηλινούς κυβερνο-κατασκόπους, αλλά κάτι πήγε στραβά, γράφει ο Yossi Melmanσε άρθρο του στην έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ HAARETZ.

Αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν ο Yossi Melman σημειώνει μεταξύ άλλων:

*Η σύλληψη του Ισραηλινού Στρατιωτικού Πληροφοριακού Συστήματος  στην Κύπρο αποτελεί μάθημα αντικειμένων στους κινδύνους της εμπορικής εκμετάλλευσης των αμυντικών τεχνολογιών

*Η Κύπρος προσφέρει φορολογικά οφέλη και καταφύγια, καθώς και εγγύτητα με τα αραβικά κράτη, που διευκολύνει την πώληση, μεσιτεία και εξαγωγή τεχνολογιών άμυνας και κυβερνοχώρου σε χώρες όπως το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

*Η μόνη διαφορά είναι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών που είναι στην υπηρεσία των χωρών – τουλάχιστον των δημοκρατικών – υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν αυτές τις δυνατότητες για να ωφελήσουν  την εθνική ασφάλεια, ενώ στον επιχειρηματικό κόσμο η υπηρεσία πληροφοριών λειτουργεί προς όφελος ατόμων, εταιρειών ( καθώς και κυβερνήσεων) για οικονομικό όφελος.

*Ο Ταλ Ντίλιαν είναι ένας εξέχων βετεράνος της κοινότητας πληροφοριών του Ισραήλ. Στην τελική του θέση (όπου κατείχε τον βαθμό του συνταγματάρχη), διέταζε την τεχνολογική μονάδα του ΜΙ, μια κορυφαία μυστική μονάδα, η δραστηριότητα της οποίας, όπως και η ταυτότητα των μελών της, προστατεύεται στενά. Περιλαμβάνει στρατιώτες, αξιωματούχους σταδιοδρομίας και υπάλληλους του ανθρώπινου δυναμικού.

*Φαινομενικά, η γραμμή που χωρίζει τα δύο είναι απότομη και καθαρή. Αλλά με την προθυμία τους να κυνηγήσουν τα μεγάλα χρήματα, οι ισραηλινές εταιρείες πληροφοριών ευρίσκονται ολοένα και περισσότερο στη ζώνη λυκόφωτος μεταξύ του επιτρεπόμενου και του απαγορευμένου.

Πηγή / Πηγή / Πηγή

Leave a Reply