10 Εβραίοι Στην Ελληνική Πολιτική Σκηνή…! (Photos)

Δέκα εβραϊκής καταγωγής πολιτικοί που δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα…

ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΣΕΚΕ / ΟΚΝΕ / ΚΚΕ

Αβραάμ Μπεναρόγια (1887-1979) Εβραϊκής καταγωγής, συνδικαλιστής και πολιτικός
Γεννήθηκε στο Βιδίνιο της Βουλγαρίας και άσκησε το επάγγελμα του δασκάλου και του τυπογράφου. Ήρθε το 1908 στη Θεσσαλονίκη και έγινε ένας από τους πρώτους εκπροσώπους του σοσιαλιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο και μάλιστα πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Φεντερασιόν (Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης), του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας) και της ΓΣΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας). Ο Μπεναρόγια όπως και το ΣΕΚΕ τάχθηκε ενάντια στην Μικρασιατική Εκστρατεία και έλαβε ενεργό μέρος σε κινητοποιήσεις για την ματαίωσή της. Υπήρξε ακόμη πολέμιος του Ελ. Βενιζέλου και της πολιτικής του για συνέχιση του πολέμου στη Μικρά Ασία συμμαχώντας με τον Δ. Γούναρη. Το 1924 στο 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ διαγράφηκε από το κόμμα, μαζί με πολλά στελέχη της ιδρυτικής γενιάς, σαν οπορτουνιστές, δηλ. καιροσκόπους με μικροαστικές αντιλήψεις. Μετά το τέλος του Β΄.Π.Π. και την επιστροφή του στην Ελλάδα αναμίχθηκε και πάλι με την πολιτική, συνεργαζόμενος με το σοσιαλιστικό κόμμα των Α. Σβώλου και Η. Τσιριμώκου. Το 1953 όμως μετανάστευσε στο νεοσύστατο τότε κράτος του Ισραήλ. Τέλος το 1975 κυκλοφόρησαν σε τόμο οι αναμνήσεις του από την αρχική φάση οργάνωσης του ελληνικού εργατικού κινήματος, με τίτλο «Η πρώτη σταδιοδρομία του ελληνικού προλεταριάτου».

Ζακ Βεντούρα (1899-1944) Εβραϊκής καταγωγής, δηµοσιογράφος και πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη
Διετέλεσε στέλεχος του ΣΕΚΕ, γραµµατέας της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ το 1926 με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών & Προσφύγων που ήταν εκλογικός συνασπισμός με κορμό το ΚΚΕ, από τις ξεχωριστές λίστες της εβραϊκής μειονότητας. Ο Βεντούρα ήταν αρχισυντάκτης της εφ. Αβάντι και υποστηρικτής της «Αυτοδιάθεσης» της Μακεδονίας. Τελικά διαγράφηκε από το κόμμα ως λικβινταριστής λόγω των θεωρούμενων ως πιο μετριοπαθών θέσεων του και της μη υποστήριξης της θέσης για «Αυτονομία» της Μακεδονίας.

Δαυίδ Μποχώρ Σουλάμ (1898-1942) Εβραϊκής καταγωγής πολιτικός της Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΚΚΕ το 1926. Εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ σε νεαρή ηλικία και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών & Προσφύγων, μαζί με τον Βεντούρα και τον Παπανικολάου. Το 1928 διεγράφη και αυτός από το ΚΚΕ μαζί με τον Βεντούρα και αρκετά ακόμη μέλη του κόμματος ως λικβινταριστής.

Μισέλ Καζές (1905-1942): Βουλευτής του ΚΚΕ
Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο ΚΚΕ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1932 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών από τις ξεχωριστές λίστες της ισραηλιτικής μειονότητας. Το 1933 μετέβη στη Σοβιετική Ένωση και σπούδασε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Εθνικών Μειονοτήτων Δύσης (KUNMZ). Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1939 από το μεταξικό καθεστώς και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία και την Κέρκυρα. Ένα μήνα μετά τη σύλληψή του καταγγέλθηκε από την Παλιά Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ως ο χαφιές για τη σύλληψη από την Ασφάλεια του Σιάντου και του Σκαφίδα και η καταγγελία αυτή δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη. Στις αρχές του 1940 ο Καζές υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει τις εις βάρος του καταγγελίες και στην Κατοχή που επακολούθησε εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς (1918-2011) Εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας
Σε ηλικία 17 ετών εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Πολέμησε κατά των Ιταλών το ΄40 και την περίοδο της κατοχής προσχώρησε στις τάξεις του ΕΛΑΣ έχοντας το ψευδώνυμο «Βύρων». Από το 1951 μέχρι το 1967 έζησε στο Ισραήλ και υπήρξε μέλος του εκεί κομμουνιστικού κόμματο όταν και έφυγε για να ζήσει στη Σοβιετική Ένωση. Μετά από πολλές προσπάθειες καθώς ου είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια το 1990 επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Τέλος το 2001 παρουσίασε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Έλληνας, Εβραίος και αριστερός».

ΕΕΚ

Σάββας Μιχαήλ Μάτσας (1947-) ιατρός, πολιτικός και συγγραφέας, μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος. Το πραγματικό του όνομα είναι Σαμπετάι Μπενάκη Μάτσα.

ΔΕΞΙΑ

ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ

ωσήφ (Πέπος) Μαλλάχ (1889-1982) πολιτικός και βουλευτής από τη Θεσσαλονίκη
Στις εκλογές του Μαΐου 1915 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Λαϊκό Κόμμα (το οποίο ήταν εξέλιξη του κόμματος των Εθνικοφρόνων του Γούναρη) και επανεξελέγη σε αυτές του 1920 και του 1935. [Επίσης, μακρινός συγγενής του μετέπειτα προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.]

Δανιήλ Αλλαλούφ (1881-1943) πολιτικός και βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα του Παναγιώτη Τσαλδάρη. Στις εκλογές του 1932 εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Λαϊκό Κόμμα και επανεξελέγη σε αυτές του 1933. Τον Μάιο, όμως, του ίδιου έτους ακυρώθηκε η εκλογή του. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1935. Τέλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Λαϊκού Πολιτικού Συνδέσμου Μακεδονίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

«Γιάννενα Νέα Εποχή»

Μωυσής Ελισάφ (1954-) Καθηγητής Παθολογίας, Δήμαρχος Ιωαννίνων

Ο Καθηγητής κ. Μ. Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center , Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Άλλοι γνωστοί Εβραίοι: Νεφούς, Ασαέλ, Σαπόρτα, Καράσσο, Δαυίδ Ματαλόν, Αλβέρτος Κουριέλ, Κοφίνας Μαυρίκιος, Χαΐμ Κοέν, Γιονά κ.ά.

Leave a Reply