Ιωάννινα: Γιατρός Μωυσής Ελισάφ, Ο Πρώτος Εβραίος Δήμαρχος Που Εκλέγεται Στην Ελλάδα…! (Photo)

Νίκη στον δήμο Ιωαννίνων πέτυχε ο Μωυσής Ελισάφ, που γίνεται ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος που εκλέγεται στην Ελλάδα, ενώ επικράτησε με λιγότερο από μία μονάδα έναντι του αντιπάλου του και νυν δημάρχου Θωμά Μπέγκα ( Σύριζα). Στα 161 εκλογικά τμήματα του δήμου Ιωαννιτών το ποσοστό της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ έφτασε το50,33%, ενώ του νυν δήμαρχου 49,67%.

Ο κ. Ελισάφ προέρχεται από την κεντροαριστερά, αλλά είχε τη στήριξη της ΝΔ. Είναι καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Επί 17 έτη είναι πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΚΙΣΕ……

[Πηγή Καθημερινή]

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα στα “προοδευτικά” Ιωάννινα των φοιτητών και της ανοιχτής κοινωνίας.

Κάποτε σε ένα πολύ παλιό κείμενο είχα γράψει για τα κρυφά  εβραϊκά Ιωάννινα και απλά σήμερα δικαιώθηκα. Πριν αρκετά χρόνια ο Σίμον Πέρεζ σε μια επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε το όνειρο να περάσει μια βόλτα από τα Ιωάννινα. Τελευταία στιγμή δεν πραγματοποίησε το κρυφό του όνειρο.


Να πούμε ότι Ιωάννινα ήταν η αγαπημένη πόλη του Πολωνοεβραίου στρατιωτικούΖίγκμουντ Μινέικο….όπου και παντρεύτηκε τη γιαννιώτισα Περσεφόνη Μάναρη. Κόρη του ήταν η Σοφία Μινέικο, γαμπρός του ο Γεώργιος Παπανδρέου, εγγονός του ο Ανδρέας Παπανδρέου και δισέγγονοί του ο Γιώργος και ο Νίκος Παπανδρέου.


Ο Γεώργιος Σταύρου από τα Ιωάννινα υπήρξε ο πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κι ένας από τους θεμελιωτές της οικονομικής συγκρότησης του ελληνικού κράτους.

Από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841, ήταν και οι γνωστοί τραπεζίτες Ρότσιλντ. Ακόμα μέτοχοι και ιδρυτές της Εθνικής Τράπεζας ήταν το τότε ελληνικό κράτος, ο Νικόλαος Ζωσιμάς από τα Ιωάννινα και αρκετοί άλλοι.

 Άνθρωπος των παρασκηνίων ο Ιωάννης Κωλέττης με καταγωγή από ένα χωριό των Ιωαννίνων..γνωστό και ως κόκκινο χωριό( κομμουνιστές) το Συρράκο που ανήκει διοικητικά στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων!! 

Στα ανατολικά Τζουμέρκα έχουμε τα χωριά του Τσίπρα!!! 


Εκεί όπου πήγε και χώθηκε ο απονήρευτος Βελουχιώτης….στην επιστροφή του από την Πελοπόννησο..

Πηγή

Leave a Reply