Κύπρος – Ο Δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, Έχασε Γιατί Τα Λέει Σταράτα: Δεν Φοβήθηκε Τον Ερντογάν…! (Photo)

Ο Σενέρ Λεβέντ κατήλθε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου με πλήρη συνδυασμό υπό την ονομασία «Γιασεμί» και έχασε.

Ένας άνθρωπος που με κίνδυνο τη ζωή του αναμετρήθηκε πολλές φορές με την κατοχή, με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις ψήφους των Ελληνοκύπριων, ούτε την πλειοψηφία εκείνων των Τουρκοκυπρίων, που πέρασαν το κατοχικό οδόφραγμα, και ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

– Φταίει το γεγονός που δεν κατήλθε σε ένα συνδυασμό, που θα μετείχαν και Ελληνοκύπριοι;

– Φταίει που οι απόψεις του, αντικατοχικές και ξεκάθαρες, θεωρούνται… προχωρημένες ακόμη και στις ελεύθερες περιοχές;

– Φταίει άραγε το γεγονός ότι δεν κατάφερε να φθάσει το προεκλογικό του μήνυμα σε όλους τους ψηφοφόρους;

Μπορεί κανείς να βρει πολλούς και διαφορετικούς λόγους για το γεγονός ότι το «Γιασεμί» εξασφάλισε 4.786 ψήφους ( ποσοστό 1,70%). Σημειώνεται συναφώς πως στις ευρωεκλογές ψήφισαν 5.804 Τουρκοκύπριοι και ο συνδυασμός του Σενέρ Λεβέντ εξασφάλισε 1.335 ψήφους ( αντίθετα το ΑΚΕΛ πήρε 4.076).

Ο ίδιος ο Σενέρ Λεβέντ, με πρόδηλη την πικρία να τον κυριεύει, εξήγησε το αποτέλεσμα, μέσα από ένα άρθρο του στην καθημερινή στήλη που έχει στον Πολίτη. Με τίτλο «Κέρδισαν το στάτους κβο και η κατοχή» ( 28.5.2019), δεν αναζητεί οποιαδήποτε άλλη εξήγηση για την ήττα πλην των θέσεων που εκφράζει. Έγραψε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αποκάλεσα εισβολέα και κατοχική δύναμη την Τουρκία. Έχασα. Είπα «επιστρέψτε αμέσως το Βαρώσι στους ιδιοκτήτες του και ανοίξτε το». Έχασα. «Μην γιορτάζετε πλέον την 20ή Ιουλίου», είπα. Έχασα. «Γίνεται και χωρίς εκ περιτροπής προεδρία», είπα. Έχασα. Είπα «μια πατρίδα, ένα κράτος, ένας λαός». Έχασα. «Κατέκτησε το Αφρίν όπως την Κύπρο», είπα. Έχασα. «Δεν μπορεί να παραβιάζει τα χωρικά μας ύδατα», είπα. Έχασα.

Σύμφωνα με τον Σενέρ, εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως τα σωστά είναι τα αντίθετα με τα πιο πάνω. Παρομοίασε το εγχείρημα του με τους 300 Σπαρτιάτες ενώ έκανε λόγο για Δούρειους Ίππους, στέλνοντας το μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πικρία του για το αποτέλεσμα.

– Δεν ήταν στα σαλόνια και έκανε δηλώσεις εκ του ασφαλούς. Έγραφε τις απόψεις του και παρ΄ ολίγον να τον λυντσάρουν οι εξτρεμιστές Γκρίζοι Λύκοι, που εκφράζουν το ακραίο πρόσωπο της εκάστοτε κατοχικής εξουσίας, στην κατεχόμενη Κύπρο.

– Δεν σιώπησε όταν κάποιοι άλλοι λεγόμενοι προοδευτικοί στα κατεχόμενα προσαρμόζονταν προς τις υποδείξεις της Άγκυρας για να εξασφαλίσουν μια καρέκλα της υποτελούς στην Τουρκία διοίκηση.

Ο Σενέρ Λεβέντ προφανώς και εκφράζει τους λίγους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, δεν συμβιβάζονται, διακινδυνεύουν τα πάντα και είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους. Θα μπορούσε και αυτός να ήταν ένα «πολυτελές» ψηφοδέλτιο, να του κουβαλούσαν ψήφους χωρίς να κουνήσει το μικρό του δακτυλάκι. Δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο, γι αυτό και έχασε. Επέλεξε τα δύσκολα και έχασε πανηγυρικά.

Έχασαν οι απόψεις του; Όχι. Έχασε την εκτίμηση των συμπατριωτών του; Όχι.

Προφανώς, έχασε γιατί η πλειοψηφία δεν θέλει να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά.

Πηγή

Comments are closed.