Ο Πατήρ Ιωάννης Ρωμανίδης Για Τον Μελέτιο Μεταξάκη…! (Photo)

Ομιλεί ο Μοναχός Σεραφείμ (Ζήσης) στο Β’ μέρος της εξαιρετικής του ομιλίας με θέμα: Οι Μασόνοι Πατριάρχες Ιωακείμ Γ΄ και Μελέτιος Μεταξάκης. (ανοίγει σε νέα καρτέλα) Οι Μασόνοι Πατριάρχες Ιωακείμ Γ΄ και Μελέτιος Μεταξάκης.

***

«Ανακεφαλαιώνοντας, λέμε ότι πρώτα έχουμε την επανάσταση του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου
Εννοεί επανάσταση της νηπτικο-ησυχαστικής παραδόσεως εναντίον της τυπολατρείας και του ευσεβισμού μέσα στην Εκκλησία. Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος ήθελε οι κληρικοί να είναι άγιοι και νηπτικοί.

«Μετά έχουμε την αναβάθμιση της ιεραρχίας τουλάχιστον από αυτήν την παράδοση..»
Κατά τους χρόνους του ησυχασμού και αργότερα.

«.. και μετά φθάνουμε μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του ’21 με αυτήν την παράδοση. Και τέλος έρχεται η εποχή μετά την Ελληνική Επανάσταση, η οποία σχεδόν θάβει την παράδοση αυτήν την ησυχαστική
Αυτό συνέβη λόγω της βαυαροκρατίας, έχει αναπτυχθεί αλλού. Δηλαδή οι Βαυαροί κατέλυσαν τα Μοναστήρια. Δεν θέλαν την φιλοκαλική νηπτική παράδοση, θέλαν τον ευσεβισμό κατά τα προτεσταντικά.

«Στην συνέχεια όμως τί συμβαίνει; Το θάψιμο της παραδόσεως αυτής [της πατερικής νηπτικο-ησυχαστικής] σκορπίζεται και στους χώρους των Ορθοδόξων Πατριαρχείων. Το έργο αυτό ανέλαβε να φέρει εις πέρας κυρίως ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν μεγάλος μασόνος. Και λέγω φαίνεται διότι οι ίδιοι οι μασόνοι ισχυρίζονται ότι ήταν μασόνος ο Μελέτιος Μεταξάκης.

Αυτός λοιπόν ο Μεταξάκης έγινε πρώτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μετά έγινε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και τέλος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Οπότε με αυτήν την περιοδεία που κάνει ο Μεταξάκης, από την Αθήνα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και μετά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έκανε και Μητροπολίτης Κιτίου στην Κύπρο, θάβει στην σειρά σε όλα τα μέρη από τα οποία πέρασε τον ησυχασμό. Μόνο στην Αντιόχεια δεν μπορούσε να πάει, διότι η Αντιόχεια είχε επαναστατήσει εναντίον της Ορθοδόξου Ρωμηοσύνης από τον προηγούμενο αιώνα και δεν δεχόταν πλέον η Αντιόχεια ελληνορθοδόξους επισκόπους, αλλιώς θα είχε πάει και στην Αντιόχεια ο Μεταξάκης. Ούτε στα Ιεροσόλυμα πήγε. Υποψιάζομαι δε ότι δεν είναι αμέτοχοι οι παπικοί και οι προτεστάντες στην όλη αυτή εξέλιξη, διότι αυτοί πάντα έβαζαν και βάζουν ως στόχο τους το θάψιμο του ησυχασμού

***

Απομαγνητοφώνηση [από το 1:31:40] Φαίη / tasthyras.wordpress.com

Comments are closed.