Τι Σημαίνει Επέκταση Της Αιγιαλίτιδας Ζώνης Στα 12 Μίλια Στο Ιόνιο…; (Photo)

Γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι η ανακοίνωση Κοτζιά σημαίνει αποδοχή «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο – Αντιδράσεις και από Κουμουτσάκο, Λοβέρδο, Ποτάμι
Μία είδηση κράτησε για το τέλος ο Νίκος Κοτζιάς, λίγο πριν αποχωρήσει από ΄το υπουργείο Εξωτερικών. Η τελευταία ανακοίνωση που έκανε από τη θέση του υπουργού ήταν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Ο κ. Κοτζιάς εργαζόταν για καιρό πάνω σε αυτό το θέμα και το είχε προαναγγείλει από το 2017: «Η Αθήνα «θα προχωρήσει στον προσδιορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας τμηματικά, διότι η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω, απεδείχθη ότι επί 10ετία δε γίνεται τίποτα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τότε.

Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας ορίστηκε το 1936 στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Βάσει εθιμικού κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που ενσωματώνεται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι τα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε χθες πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε «Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Ωστόσο από χθες η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κίνηση Κοτζιά ήταν ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι με την μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Άγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας. Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η ανακοίνωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Τσίπρα ως επικοινωνιακό αντίβαρο: «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων. Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο».

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής συμφώνησε με την άποψη Βενιζέλου: «Εφόσον κάνουμε τα γύρω γύρω, αλλα όχι στο Αιγαίο, είναι σαν να επιβεβαιώνουμε την τουρκική επιχειρηματολογία». Εξήγησε επίσης ότι είθισται η αλλαγή των συνόρων να μη γίνεται μονομερώς, αλλά να υπάρχει μία έστω ενημέρωση προς τα όμορα κράτη, εν προκειμένω με την Αλβανία και την Ιταλία: «Εφόσον υπάρχει αλλαγή από τη δεκαετια 30, το διεθνές έθιμο ορίζει ότι συζητάμε με τα όμορα κράτη. Είναι μία ενέργεια πολιτική και νομική που συνήιθως γίνεται μετά από ενημέρωση. Στην ουσία είναι αλλαγή συνόρων, έτσι καλό είναι να ειδοποιήσεις τον γείτονά σου».

Πηγή

Leave a Reply