Τραγελαφική Είναι Η Εικόνα Που Παρουσιάζει Το Επιτελείο Του Υπουργείου Παιδείας Στην Προσπάθειά Του Να “Κλέψει Τις Εντυπώσεις” Γύρω Από Το Μάθημα Των Θρησκευτικών…! (Photo)

Ούτε την Κυριακή δεν σταματούν να εργάζονται στον τομέα αυτό. Με Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 μας ενημερώνουν ότι «To 76% των Θεολόγων είναι θετικοί στο νέο μάθημα των Θρησκευτικών» (sic!!!). Το ποσοστό προκύπτει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, από την ανάλυση των στοιχείων των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν Θεολόγοι μετά την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά.

Το ΙΕΠ για μια ακόμη φορά στην υπηρεσία των θελημάτων του Υπουργείου Παιδείας. Το ΙΕΠ οργάνωσε τις επιμορφώσεις, το Υπουργείο παρουσίασε τη συμμετοχή σε αυτές ως υποχρεωτική – αλήθεια, τι έπαθαν όσοι δεν συμμετείχαν;-, το ΙΕΠ έφτιαξε τις ερωτήσεις των ερωτηματολογίων, το ΙΕΠ ανέλυσε τις απαντήσεις των Θεολόγων και τώρα μας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, όλως τυχαίως αμέσως μετά την επίθεση του Υπουργού Παιδείας εναντίον της ΠΕΘ. Από αύριο ο Υπουργός θα αναλάβει να περιφέρει τα «επιστημονικά» συμπεράσματα του ΙΕΠ στα ΜΜΕ όπου αναμένεται να δώσει έναν νέο γύρο συνεντεύξεων από αυτές που συνηθίζει επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι οι περισσότεροι Θεολόγοι συμφωνούν μαζί του! Έτσι ο εκφοβισμός για πειθαρχικές διώξεις θα μετατραπεί ως εκ θαύματος σε συναίνεση Υπουργού και Θεολόγων υπέρ του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η πραγματικότητα είναι όμως τελείως διαφορετική. Ακόμη και Θεολόγοι που δεν πρόσκεινται φιλικά προς την ΠΕΘ ομολογούν ότι τα νέα Προγράμματα Σπουδών και ιδίως οι Φάκελοι Μαθήματος είναι μια «δουλειά του ποδαριού» παντελώς ακατάλληλοι για την υποστήριξη του θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία. Η συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων διδάσκει με βάση τα παλιά βιβλία είτε εξολοκλήρου είτε στο μεγαλύτερο μέρος και με τη χρήση σημειώσεων, σχεδιαγραμμάτων στον πίνακα και φωτοτυπιών. Όταν η πόρτα της αίθουσας κλείνει ο Θεολόγος και ο Δάσκαλος συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μέχρι χθες, παραβλέποντας τα μετέωρα βήματα των εκσυγχρονιστών Θεολόγων του ΙΕΠ. Δεν έχουν στη διάθεση των μαθητών τους τα βιβλία Θρησκευτικών που είχαν μέχρι χθες, γιατί το Υπουργείο και το ΙΕΠ αποφάσισαν να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη και να παραβλέψουν επιδεικτικά τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και χωρίς αυτά πασχίζουν και διδάσκουν ορθόδοξα χριστιανικά Θρησκευτικά. Παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και αναμένουν επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα με εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά των παλιών βιβλίων Θρησκευτικών στα σχολεία.

Τέλος, όπως έχουμε επισημάνει ήδη από την περασμένη άνοιξη, οι ποικίλες αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις γύρω από το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι ατέρμονες διάλογοι πλέον δεν έχουν καμία σημασία. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Επειδή όμως ζούμε σε δημοκρατία, που λειτουργεί με νόμους και κανόνες, όπως φρόντισε να μας θυμίσει πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας, όλοι οφείλουμε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσε τα «νέα» Θρησκευτικά με αναλυτικό σκεπτικό στο οποίο δεν αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Αντί άλλων κινήσεων εντυπωσιασμού και εκφοβιστικών αναγγελιών το Υπουργείο Παιδείας οφείλει πρώτο να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις και να πάψει να κρύβεται πίσω από μεθοδευμένες αλλαγές Υπουργικών Αποφάσεων και αριθμών ΦΕΚ, δήθεν αποδοχής των θέσεών του από την πλειονότητα των Θεολόγων και άλλα παρόμοια τερτίπια. Όσο δεν το πράττει κινείται σε πορεία που πλήττει την ίδια την δημοκρατία περιφρονώντας την ελληνική δικαιοσύνη.

Πηγή

Leave a Reply