Κύπρος – Ωραίοι Ως Έλληνες…! (Photo)

Ονούφριος Κληρίδης
Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς
Αλέξης Κύρου
Γεώργιος Γρίβας
Χριστόδουλος Γαλατόπουλος
Χριστόδουλος Σώζος
Μακαριος Β΄Μυριανθεύς
Ιωάννης Ιωαννίδης Χατζηπαύλου
Καπετάν Βαγγέλης Λουκάς (Κουταλιανός)
Αρχιεπίσκος Μακάριος Γ΄
Μητροπολίτης Κυρηνείας Κυπριανός
π. Σταύρος Παπαγαθαγγέλου
Πολύκαρπος Ιωαννίδης
Ρόδης Ρούφος Κανακάρης
Τάσος Μάρκου
Κυρά της Λαπήθου (Ευφροσύνη Προεστού)
Χαρίτα Μάντολες
Πανίκος Δημητρίου
Ελένη Φωκά
Κώστας Μόντης
Στέλιος Κυριακίδης
Τιτίνα Λοϊζίδου
Θεόφιλος Γεωργιάδης
Τάσος Ισαάκ
Σολωμός Σολωμού
Γιάννος Κρανιδιώτης
Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης
Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης

Μνημονεύομε, όσους φύτεψαν τον σπόρο της Λευτεριάς. Μνημονεύουμε και ευχαριστούμε όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δικαίωση της βασανισμένης πατρίδας. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, οι κωδωνοκρουσίες, οι ικεσίες, οι παρακλήσεις, οι πρεσβείες, τα δημοψηφίσματα και παράλληλα τα παχιά λόγια που έλεγαν οι διάφοροι πολιτικάντηδες δεν έφερναν το ποθούμενο, έτσι η εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931 στην Κύπρο αποτέλεσε το κομβικότερο σημείο για το Ενωτικό Κίνημα, αφού αποτέλεσε την απαρχή για μια πιο οργανωμένη πάλη για την εθνική αποκατάσταση.

Οι ίδιοι οι εξόριστοι του ΄31 στην Ελλάδα, θέτουν σαν στόχο ζωής κάποια μέρα να επιστρέψουν. Ακολουθεί μία καταπιεστική περίοδος, ώσπου οι Άγγλοι θα χρειαστούν τη βοήθεια των Κυπρίων. Με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου κατά χιλιάδες οι Κύπριοι κατατάσσονται εθελοντικά σαν μουλάρηδες στον Αγγλικό στρατό και άλλοι πιο τυχεροί στον Ελληνικό στρατό.

Η Ελλάδα ήταν στην πλευρά των νικητών, όμως οι υποσχέσεις για απελευθέρωση των αποικιών μετά το τέλος του Β΄ Π. Π. πολύ γρήγορα ξεχνιούνται, έτσι στην Ελλάδα δημιουργούνται δύο μυστικές οργανώσεις για την απελευθέρωση της Κύπρου, η ΚΑΡΗ και η Επιτροπή Αγώνος (ιδρυτές και των δύο οργανώσεων υπήρξαν, οι οικογένειες των εξορίστων του 1931, της τότε ΕΡΕΚ Χατζηπαύλου και Λοϊζίδη) και έτσι γεννιέται η θρυλική ΕΟΚΑ με τους τόσους ήρωες και αγωιστές.

Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε το 1959, αφού η κολοβωμένη ανεξαρτησία που μας δόθηκε οδήγησε σε νέες σκληρές συγκρούσεις με αποκορύφωμα την τραγωδία του 1974. Ακόμη και μετά την κατάπαυση του πυρός ο αγώνας για φυσική και εθνική επιβίωση πρέπει να συνεχιστεί.

Ακόμη και τώρα οι νεκροί ζητούν να τους δικαιώσουμε και να μην φανούμε κατώτεροι τους, να παραμείνουμε: ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Leave a Reply