Μήνυμα Ενότητας Και Κοινές Εκδηλώσεις Για Την Γενοκτονία Των Ποντίων Στη Θεσσαλονίκη…! (Photos)

Κοινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για την Γενοκτονία των Ποντίων, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Στην μνήμη των 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, οι τρεις ομοσπονδίες, μετά από 18 χρόνια, θα πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις, δίνοντας έτσι το έναυσμα να παραμερίσουν όσα τους χωρίζουν και να ξεκινήσει κοινή συμπόρευση.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσποδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Χρήστος Τοπαλίδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας την 19η Μαΐου ως μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού ανέφερε ότι πρέπει “να σταματήσει το άλλοθι ότι οι Πόντιοι δεν είναι ενωμένοι. Υπάρχει κοινή πορεία για την αναγνώριση. Όσο το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν καταδικάζεται απερίφραστα, δεν αναγνωρίζεται και από τον θύτη και από την διεθνή κοινότητα δημιουργούνται αυτές οι συνθήκες, ούτως ώστε η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία να αποτελεί ένα ανελεύθερο καθεστώς, όπου διώκονται οι αγωνιστές της ελευθερίας”.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι να υπάρχει 100.000 κόσμου στην κεντρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχουν υπόλοιπα στον Ποντιακό χώρο. Η μονάδα κάνει το σύνολο και την ομάδα. Οι επιζήσαντες έχουμε χρέος τιμής, είναι χρέος στο γένος. Καταδικάζουμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των πολιτικών διώξεων, που εφαρμόζει η ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας. Είχαμε χρέος απέναντι και στα σωματεία που ήταν διακαής πόθος μία κοινή εκδήλωση”. Αναφερόμενη στις διαφορές ανάμεσα στις ομοσπονδίες τόνισε ότι “κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, κάποιοι δημιουργούν προβλήματα από εκεί που δεν υπάρχουν”, ενώ τόνισε ότι “περιμένουμε να “βουλιάξει” η πλατεία” το Σάββατο.

Είναι μία ιδιαίτερη μέρα που οι τρεις ομοσπονδίες επιτέλους μετά από πολλά χρόνια συμφωνήσαμε και κάνουμε μία κοινή εκδήλωση. Να δείξουμε ότι ο Ποντιακός χώρος είναι ενωμένος και σαν μία γροθιά να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της Γεονοκτονίας του Πόντου,” σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Σωματείων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (ΠΟΣΕΠ), Σέργιος Καλπαζίδης.

Σημειώνεται ότι ενημερωτικά περίπτερα έχουν στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και στον Λευκό με στόχο να παρέχουν πληροφορίες για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:30 το Σάββατο 19 Μαΐου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία. Κεντρικός ομιλητής φέτος θα είναι ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ.

Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Πηγή

Comments are closed.