Το Τουρκικό Δικαστήριο-Παρωδία, Απέρριψε Το Αίτημα Αποφυλάκισης Των Δύο Αιχμαλώτων Ελλήνων Στρατιωτικών…! (Photo)

Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Νωρίτερα σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο Ελλήνων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο, άσκησαν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπέβαλαν αίτημα και για να επιτραπεί η επίσκεψη των γονέων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Αδριανούπολη, στις φυλακές.

Επίσης, από το πρωί γίνονται προσπάθειες να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο από την τουρκική εισαγγελία, ωστόσο δεν είναι σαφές για τι ακριβώς θα κατηγορηθούν οι δύο στρατιωτικοί.

Κατ’επέκταση προτού γίνει αυτό δεν μπορεί να αρχίσει η δίκη.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το ένταλμα βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν οι δύο στρατιωτικοί δεν επαρκεί ώστε να κατηγορηθούν για απόπειρα κατασκοπείας ή παρεμφερή αδικήματα, στην Αθήνα υπάρχει ο φόβος χρησιμοποίησης όλων των πιθανών δικονομικών εργαλείων που υπάρχουν ώστε, με γραφειοκρατικό τρόπο, να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται η τελεσίδικη απόφαση και, ως εκ τούτου, η επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στην οριογραμμή στην περιοχή του προγεφυρώματος Κάραγατς (πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο η Τουρκία εκτείνεται δυτικά του Εβρου) ελληνικά και τουρκικά φυλάκια απέχουν λιγότερο από 150 μέτρα, ενώ η πιο αποτελεσματική παρακολούθησή τους έχει οδηγήσει στην εγκατάσταση τεχνολογικών μέσων και από τις δύο πλευρές.

Κάτι που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες οι κινήσεις των δύο στρατιωτικών ένθεν και ένθεν των συνόρων.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δυνατότητα νομικού συσχετισμού της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ φυγάδες αξιωματικούς που βρίσκονται την Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2016, μετά το πραξικόπημα κατά Ερντογάν.

Στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία πως η υπόθεση των δύο στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς μπορεί να λήξει γρήγορα και αίσια, ωστόσο αυτή είναι συγκρατημένη.

Παράλληλα, οι πολιτικοί και διπλωματικοί προβληματισμοί είναι αρκετοί, κυρίως διότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα επίπεδο.

Παρά τη γενική συγκράτηση δημοσίων τοποθετήσεων και διαρροών και την προσπάθεια της Αθήνας να διαχειριστεί τις τουρκικές προκλήσεις με όσο πιο διακριτικό και θεσμικά ορθό τρόπο γίνεται, είναι απολύτως σαφές ότι απαιτείται αναπροσαρμογή της γενικότερης στάσης έναντι μιας ολοένα και πιο απρόβλεπτης Άγκυρας.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και επρόκειτο να δικαστούν σήμερα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Το ελληνικό προξενείο, είχε ορίσει και δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών.

Πρόκειται για μια ιδιομορφία των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο δεν οριοθετούνται από τον Έβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη.

Leave a Reply