Η Προσφορά Της Εκκλησίας Στην Πατρίδα…! (Photo)

Η Εκκλησία ενώνει. Έχουμε φτάσει σε σημείο να πιστέψουμε ότι η ανθρώπινη αξία έχει ευτελιστεί από την πολυδιάστατη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, την καταβαράθρωση των ηθικών αξιών, τα εκφυλιστικά φαινόμενα, την αδιαφορία για το γείτονα. Και έρχονται πολλοί για να τονίσουν μόνο τα λάθη της σημερινής Εκκλησίας. Αναμφιβόλως, στην Εκκλησία υπάρχουν πολλές παθογένειες. Το ζήτημα όμως δεν είναι να βλέπουμε μόνο τα λάθη, αλλά να αναγνωρίζουμε και όλα όσα έχουν προσφέρει άνθρωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Ξεκινώντας, αξίζει να αναφερθεί ότι όπου χτίστηκε εκκλησία, η περιοχή αναβαθμίστηκε. Ο κόσμος ήρθε πιο κοντά, μέσω της εκκλησίας η επικοινωνία έγινε συχνότερη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που λένε οι Μικρασιάτες ότι μόλις κατέφθασαν στην κυρίως Ελλάδα η γειτονιά, το σχολείο, το χωράφι και η εκκλησία τους έφερε κοντά με τους γηγενείς.

Επίσης, σημαντικό είναι και το κοινωνικό έργο της εκκλησίας, η ανθρωπιστική δράση της για την ανακούφιση των Ελλήνων συμπολιτών μας που υποφέρουν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Η Εκκλησία δίνει ελπίδα σε όσους έπαψαν πια να ελπίζουν και παρακινεί τον καθένα από εμάς να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή.

Ακόμη, αξιόλογες είναι οι συχνές πρωτοβουλίες ανθρώπων της εκκλησίας που συμμετέχουν ή διοργανώνουν εκδηλώσεις με κοινωνικό υπόβαθρο, όπως η εξάρτηση των νέων από το διαδίκτυο και τα ναρκωτικά, αλλά και εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτισμού, όπως γλώσσα, παράδοση, χοροί και εκδρομές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Τέλος, ας θυμηθούμε τα λόγια ενός κληρικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Το πιο εύκολο και βολικό είναι να μένει κανείς αμέτοχος και αδρανής. Να παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αντί να τις διαμορφώνει ή να έρχεται ως κήνσορας, όψιμος τιμητής του έργου των άλλων. Θα έπρεπε κανείς να ανήκει στην κατηγορία των μικρόψυχων για να κλείνει τα μάτια σε ότι με πολύ κόπο δημιουργούμε. Καλώ όλους τους Έλληνες σε συστράτευση και συνεργασία για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά, σε πείσμα αυτών που επενδύουν πολλά στην αποτυχία μας.

Χάρης Λόχας

Πηγή

Comments are closed.