Dominique Venner: “Ο Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος” Και Το “1984”…! (Photos)

Μετάφραση από τη γαλλική: Βασίλειος Π. Δοργανάς 

[Απόσπασμα από το βιβλίο: «Le Siècle de 1914-Utopies, guerres et révolutions en Europe au XXe siècle» (Ο Αιώνας του 1914 – Ουτοπίες, πόλεμοι και επαναστάσεις στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα), Pygmalion, Paris, 2006, σελ. 342-343]

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίτου του 20ου αιώνα, πολλοί συγγραφείς και φιλόσοφοι είχαν προσπαθήσει να φανταστούν τι θα ήταν το μέλλον ενός κόσμου υπό την πλήρη κυριαρχία της ορθολογικότητας, των απαιτήσεων της οικονομίας και του μηδενισμού, δηλαδή της υποταγής στην ιδιοτέλεια και τις κατώτερες παρωθήσεις της επιθυμίας και της προσωπικής φιλοδοξίας. Ένας από τους οξυδερκέστερους συγγραφείς υπήρξε ο Άλντους Χάξλεϋ.

Το 1932, δημοσίευσε το «Θαυμαστό καινούριο κόσμο», μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας το οποίο εκτυλίσσεται το έτος 2500 της χρονολογίας μας. Ο συγγραφεύς πίστευε λοιπόν ότι προέτρεχε πέντε ή έξι αιώνων της εξέλιξης της οικονομίας, των επιστημών και της κοινωνίας. Λάθος! Το 1946, στον πρόλογο μιας νέας έκδοσης, ο Χάξλευ εκτιμούσε ότι είχαμε πλησιάσει κατά τρόπο απίστευτα γρήγορο την περιγραφή του. Τρεις ή τέσσερις γενεές θα αρκούσαν πλέον για να καλύψουν το κενό μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Στη νέα εποχή του Θαυμαστού καινούριου κόσμου, τα έτη μετρούνται μετά Φορντ, τον επινοητή της καταναλωτικής κοινωνίας: «Όσο υψηλότεροι είναι οι μισθοί, τόσο ευκολότερες είναι οι πωλήσεις». Το επίπεδο ζωής, πράγματι, ανέβηκε, και κατά συνέπεια, η εξάρτηση του καθενός απέναντι στο σύστημα. Ο πλανήτης του Θαυμαστού καινούριου κόσμου κυβερνάται από μια ολιγαρχία. Η τεχνολογία κυριαρχεί, όπως και η τάξη. Μεγάλες πρόοδοι πραγματοποιήθηκαν χάρη στη γενετική. Η οικογένεια εξαφανίσθηκε. Η αναπαραγωγή διεκπεραιώνεται δια του κλωνισμού. Η σεξουαλικότητα δεν είναι πια παρά ένα παιχνίδι, όμως η χρησιμότητά της είναι πρώτου μεγέθους. Μια αχαλίνωτη σεξουαλική ελευθερία δαμάζει τα αρσενικά και δρα αντισταθμιστικά στην εξαφάνιση των άλλων ελευθεριών.

Ταυτοχρόνως, το σύστημα καλλιεργεί την απέχθεια για την ομορφιά και την αφιλοκέρδεια. Τα παιδιά μαθαίνουν να απεχθάνονται τα βιβλία και τα λουλούδια. Τίποτα πιο φρόνιμο. Τα βιβλία θα μπορούσαν να εγείρουν το κριτικό πνεύμα, και η αγάπη για τη φύση δεν ευνοεί την κατανάλωση εμπορευμάτων. Κι όπως όλα πρέπει να προβλέπονται, σε περίπτωση βλάβης, επιβάλεται ένα ηρεμιστικό, το «σώμα».

Δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά τον Χάξλεϋ, ο Τζωρζτ Όργουελ δημοσίευσε ένα εξίσου γνωστό βιβλίο φαντασίας, το «1984», προφανώς επηρεασμένο απ’το κομμουνιστικό μοντέλο (ήμασταν τότε στα 1949). Όμως αυτό που περιέγραφε ίσχυε και για την εξέλιξη των φιλελευθέρων κοινωνιών. Την καθολική παρακολούθηση που ασκείται απ’τον Big Brother ώστε να παρέχει πληροφορίες στην αστυνομία της σκέψης, τη βλέπουμε πλέον με αυτά τα εξειδικευμένα «παρατηρητήρια» και την ενθάρρυνση της κατάδοσης. Τέσσερα μεγάλα υπουργεία κυριαρχούσαν στην κοινωνία του 1984, αυτά της αλήθειας, της ειρήνης, της αγάπης και της αυθονίας. Αυτά τα υπουργεία του ψεύδους, τα βλέπουμε επίσης να πληθαίνουν με διάφορες ονομασίες δανεισμένες απ’τη διαφήμιση.

Το 1967, ο Γκυ Ντεμπώρ έγινε γνωστός εννοιοποιώντας την Κοινωνία του θεάματος. Σε μια προοπτική που παραμένει μαρξιστική, περιέγραφε μ’έναν ενδιαφέροντα τρόπο ένα απ’ τα όργανα του συστήματος χωρίς να διεισδύσει στη βαθύτερη λογική του. Αυτό εξηγεί αναμφίβολα και την κολακευτική απήχηση απ’την οποία επωφελήθηκε.

JPEG Pro

Πηγή

Leave a Reply