Ας Διαβαστεί Από Όλους: Η Σιωπή Μερικές Φορές Είναι Χειρότερη Από Τη Βλασφημία…! (Photo)

341ff-paidi2b1-1

«Όσοι δεν μιλούν δίνουν τη θέση τους σε αυτούς που δεν πρέπει να μιλούν…»

Επιτρέψτε μου παρακαλώ σήμερα μία δημόσια εξομολόγηση – αν και θα μπορούσα να πω πως όλα τα κείμενα που υπογράφω είναι άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερα εξομολογητικά.

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μου, είχα γράψει για μία ανεπίτρεπτη σιωπή των ιθυνόντων. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία που σιωπά και παρακολουθεί από μακριά. Η ηχηρή ουδετερότητα κάποιων -πολλών- καλοβολεμένων είναι αρκετά ενοχλητική. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους που λένε “ναι” σε όλα, για να τα πηγαίνουν καλά με όλους και να περνάνε καλά.

Δεν γνωρίζω, αλήθεια, πόσο καλοί μπορεί να είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όταν μάλιστα έχουν και υπεύθυνες θέσεις και δε θέλουν να τα χαλάσουν με κανέναν. Να μην έχεις άποψη για τίποτε, να σιωπάς συνεχώς, να συμφωνείς και όταν δεν συμφωνείς, μόνο και μόνο για να περνάς καλά, είναι άνανδρο και ανέντιμο. Ακόμη και όταν προσκαλούνται για να μιλήσουν και κοιτούν πώς να περάσει η ώρα για να μη μιλήσουν είναι τραγικό. Άνθρωποι υπεύθυνοι για να παρουσιάζονται καλοντυμένοι σε πανηγύρια, εορτές και τελετές, χρόνια τώρα, δίχως καμία αναφορά στην κατηφόρα του τόπου.

Ο κόσμος να περιμένει εναγώνια να υψωθεί μια φωνή σοβαρή, συνετή, σεμνή, διακριτική, γνήσια, αληθινή, όταν όλα γύρω καταστρέφονται, και να ακούς λόγους περί ωραίας και ιερής σιωπής. Ο φόβος να κατατεθεί νηφάλια γνώμη, που δεν θα χαϊδεύει αυτιά, δεν θα πρέπει να υπάρχει σε κρίσιμες στιγμές. Δεν είναι ώρα για κρυφτό και απομόνωση. Δεν μπορεί να ψηφίζεις δίχως γνώση, μελέτη και προσοχή. Να συμφωνείς συνεχώς με τους προλαλήσαντες σε ένα διαβουλευμένο σώμα δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό. Να απέχεις από τους αγώνες των επαγγελματικών κλάδων, να δίνεις χώρο σ’ αυτούς που δεν θέλεις να ακούς και να σε εκπροσωπούν.

Όσοι δεν μιλούν δίνουν τη θέση τους σε αυτούς που δεν πρέπει να μιλούν. Από καιρό έχουν γεμίσει τα τηλεοπτικά παράθυρα από “μαϊντανούς” και “παπαγαλάκια” που μιλούν ακατάσχετα, κρίνοντας εύκολα τους πάντες και τα πάντα. Είναι ανάγκη να λύσουν τη σιωπή τους ορισμένοι ιθύνοντες, για να πληροφορήσουν υπεύθυνα τους σε μεγάλη απορία ευρισκόμενους. Υπάρχει σιωπή κακή, νοσηρή, φοβισμένη, ένοχη, αδικαιολόγητη. Ο κόσμος δεν είναι κουτός. Δεν ξεγελιέται εύκολα πάντοτε. Να τη χαρακτηρίζεις τη σιωπή ως προερχόμενη από σεμνότητα και ταπεινότητα δεν πείθεις, όταν όλα καίγονται γύρω σου τόσο γρήγορα.

Η φλυαρία, η κενολογία, η αερολογία, η περιττολογία και η κουτοπονηρία κάποιων αφελών δεν δικαιολογεί την επικίνδυνη σιωπή άλλων. Η σιωπή δεν είναι πάντοτε η καλύτερη στάση, λύση, άμυνα και επιλογή. Η απεραντολογία δεν είναι έξυπνη τοποθέτηση, αλλά κουράζει, φθείρει και εκθέτει. Οι τοιουτοτρόπως σιωπούντες και φλυαρούντες λαθεύουν σίγουρα και αφήνουν το χώρο για άλλους επιτήδειους πονηρούς. Είναι καιρός να ψάξουμε και να βρούμε το μέτρο, τη μέση οδό, την ισορροπία. Τη λογική, τη σοβαρότητα, τη σύνεση, την αρμονία και τη συνεννόηση.
Ο δολοφονημένος στην Αμερική, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέγρος πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κιγκ είχε πει μια σοφή κουβέντα: “Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί, όχι τόσο για τις κακές πράξεις των μοχθηρών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών ανθρώπων…”. Δεν πρέπει να απολογηθούμε; Υπερβάλλει; Δεν έχει δίκιο; Για τις κακίες των συνανθρώπων μας έχουμε ένα ποσοστό ευθύνης, γιατί δεν τους συνδράμαμε στο αγαθό καθόλου.

Εμείς, οι υποτιθέμενοι καλοί, γιατί δεν αφήσαμε την ανεμελιά, τη νωθρότητα, το χουζούρι, το βόλεμα, την ησυχία μας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των γύρω δυστυχισμένων, αναγκεμένων, πονεμένων και ταλαιπωρημένων αδελφών μας; Εμείς, οι τόσο καλοί, συχνά ακολουθήσαμε μία καλά επιλεγμένη σιωπή, η οποία τελικά ήταν αποτρόπαιη, αφού βασάνισε παραμελημένους πλησίον.

Η σιωπή μερικές φορές σε υψηλά επίπεδα ανθρώπων είναι χειρότερη από τη βλασφημία. Να με συγχωρείτε για την αυθόρμητη αυτή εξομολόγηση. Από καιρό τα σκεφτόμουν και ήθελα να τα πω. Έχει δίκιο ο Μάρτιν Λούθερ Κιγκ. Βέβαια ως μοναχός θα έπρεπε να σιωπώ. Να που σιωπούν άλλοι, που δεν είναι μοναχοί. Μετανιώνεις πάλι που μίλησαν, γιατί τα έκαναν θάλασσα. Ας κινείται κανείς κατά συνείδηση και όχι φοβούμενος, ντρεπόμενος και δειλιάζοντας συνεχώς, καταθέτοντας λόγο ανυπόκριτο, εγκάρδιο, αληθινό, δίχως εκπτώσεις, χαϊδολογήματα γλυκανάλατα και αναμασήματα κουραστικά.

Ορθόδοξοι Γέροντες, του γ. Μωυσή του Αγιορείτη (Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» agioritikesmnimes.blogspot.gr)

-Σχόλιο Σύναξης Νέων Παλαιοχωρίου –

«Με αυτές τις σκέψεις σας παραθέτουμε ΕΔΩ την σχετική δήλωση απαλλαγής των παιδιών μας από την θεματική εβδομάδα με τίτλο «Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Εμφύλων Ταυτοτήτων κατά το Σχολικό έτος 2016-2017» που επιχειρεί την διαστρέβλωση της οντολογίας και φυσιολογίας του ανθρώπου μέσω της εν λόγω διδασκόμενης ύλης στα ελληνικά σχολεία. Σε προηγούμενα άρθρα που αναρτήσαμε (ΕΔΩ και ΕΔΩ) γίνεται εκτενής αναφορά επί του θέματος.

Η ταπεινή μας διαπίστωση είναι ότι δυστυχώς δεν δυνάμεθα να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τα ίδια πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος προήλθε από τον πίθηκο (αποδεχόμενοι ασφαλώς και την προκύπτουσα συγγένεια με το συγκεκριμένο είδος του ζωικού βασιλείου) και που υποθέτουν ότι η Δημιουργία του σύμπαντος κόσμου ήταν ένα τυχαίο γεγονός-συγκύρια (και όχι έκφραση της αγάπης του Θεού).

Με την ίδια «λογική» τώρα επιχειρούν να διαφθείρουν το μυαλό των παιδιών μας, θυσιάζοντάς τα στον βωμό του ψευτο-προοδευτισμού και της κακώς νοούμενης ελευθερίας επιλογών. Η υποκουλτούρα της Νέας Τάξης που τόσο επίμονα μας εξυμνούν και εκθειάζουν είναι εμφανώς σαθρή και ελλιπέστατη επιχειρηματολογίας. Αλλά όλα αυτά είναι κατανοητά αφού όπου δεν υπάρχει Θεός υπάρχει το σκότος. Σκοτισμένα μυαλά και εκφυλισμένα ανθρώπινα ή μάλλον υπάνθρωπα ιδεολογήματα.

Εμείς ευχόμαστε ο Κύριος και Δημιουργός μας αλλά και του σύμπαντος κόσμου, Ιησούς Χριστός, να μας απαλλάξει από τον υποκινούμενο σκοταδισμό που επιμόνως προωθούν στην Αγιοτόκο και αιματοβαμμένη Ηρωική πατρίδα μας!

Με αυτές τις σκέψεις παρακαλείστε οι απανταχού ελληνόψυχοι γονείς, να αντιμετωπίσετε την υπογραφή της παραπάνω δήλωσης απαλλαγής, ως μία ομολογία Πίστεως και όχι σαν μια απλή διαμαρτυρία! Διαδώστε σε γνωστούς και φίλους και αφυπνίστε τους γιατί όντως «Η σιωπή μερικές φορές είναι χειρότερη από τη βλασφημία!».»

Σύναξη Νέων Παλαιοχωρίου

Πηγή

Leave a Reply