Μάρκος Δρακος, Ένας Ήρωας Εθνικοσοσιαλιστής…! (Photo)

Markos Drakos

Μάρκος Δρακος, Ένας Ήρωας Εθνικοσοσιαλιστής

Ιδιαίτερη ξεχωριστή θέση κατέχει ανάμεσα στους Εθνικοεπαναστάτες μαχητέs του Ελληνοκυπριακού απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, ο σύτροφος Μάρκος Δράκος.

Γεννήθηκε το 1932 στην Λεύκα από μία φτωχή εργατική οικογένεια, όπου αναγκάσθηκε να δουλέψει μοχθηρά από μικρό παιδί – εφόσον, οι “δημοκράτες” Άγγλοι δεν απαγόρευαν την παιδική εργασία – για να επιβιώσει και συγχρόνως να βοηθήσει την οικογένειά του. Παράλληλα, ήταν μαθητής και λόγω της φλογερής πίστης του στην Ορθοδοξία, εντάχθηκε ως ενεργό μέλος στην ΟΧΕΝ Λευκωσίας, η οποία απετέλεσε φυτώριο των νέων Επαναστατών Εθνικοσοσιαλιστών και Εθνικιστών της ΕΟΚΑ.

Σκληρά εργαζόμενος για να συντηρήσει τους γονείς και τα αδέλφια του, σπουδάζει λογιστική. Η πίστη του άσβεστη φωτιά, ο λόγος του πύρινη λάβα και η ψυχή του ατσάλι. Έχει λάβει την απόφαση να θυσιαστεί για την Πατρίδα, “ο Θεός και η Πατρίδα, με καλούν, Πατέρα ζητώ την ευχήν σου”, γράφει ο Μάρκος.

Την 1η Απριλίου, το 1953, ο Μάρκος, ως ένας από τους εκλεκτούς καταδρομείς της ΕΟΚΑ, μαζί την ομάδα του, ηγήθηκε της επίθεσης εναντίον της τότε ραδιοφωνικής υπηρεσίας Λευκωσίας – όργανο της Αγγλοκρατίας – και στις 19 Ιουνίου, του 1955, οργάνωσε επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού της πόλης Κερύνειας στην Λευκωσία.

Αρκετά, εντυπωσιακή ενέργεια, ήταν το σαμποτάζ στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας, εξαιτίας του οποίου, η Λευκωσία βυθίστηκε για ώρες στο σκοτάδι. Επικεφαλής της ομάδας που διενήργησε το σαμποτάζ, ήταν ο Δράκος.

Ο Δράκος, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Άγγλων. Στις 24 Μαΐου 1955, με προεργασία από το Δράκο, ο αγωνιστής Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθέτησε βόμβα στο σινεμά «Παλλάς», με σκοπό το θάνατο του τυράννου Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του Κυβερνήτη, λόγω όμως κακής λειτουργίας του ωρολογιακού μηχανισμού, η έκρηξη έγινε μετά τη λήξη της παράστασης και την αποχώρηση του Κυβερνήτη.

Αργότερα, στις 30 Ιουνίου, ο Δράκος συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Φρούριο της Κερύνειας. Την νύκατα, στις 23 Σεπτεμβρίου, δραπέτευσε την από το κέντρο της Κυρήνειας μαζί με άλλους αγωνιστές και επικηρύσσεται για 5.000 λίρες.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τραυματίζεται σε μάχη που έδωσε με τους Άγγλους. Καταφεύγει στα βουνά του Κύκκου, όπου οργανώνει την πρώτη αντάρτική ομάδα της περιοχής με την επωνυμία “Ουρανός”, όπου διοργανώνει πολλές καταδρομικές επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων. Όπως, μεταξύ άλλων, επιθετική προσβολή σε Βρετανικά περίπολα και καταστρέφει δύο φορές το γεφύρι του Κοκκινόγκρεμου.

Την νύχτα της 18 Ιανουαρίου, του1957, στην περιοχή της Ευρύχου, ο Μάρκος και η ομάδα του όμως, ενώ προσπαθούν μέσα στο σκοτάδι υπό σφοδρή θύελλα να ξεφύγουν από τους Άγγλους, οι οποίοι τους καταδιώκουν ύστερα από προδοσία…, ήλθαν αντιμέτωποι με τον εχθρό, ο οποίος άνοιξε αμέσως πυρ. Άρχισε η μάχη και ο Μάρκος πέφτει νεκρός από τα πυρά των Άγγλων.

Ο θάνατος του Μάρκου, υπήρξε ακαριαίος, αφού τον γάζωσαν με 40 σφαίρες σε όλο του το σώμα. Από τα πυρά των Άγγλων τραυματίστηκε, επίσης, σοβαρά στο πόδι ο Κώστας Λοΐζου. Οι υπόλοιποι αντάρτες, πήραν στον ώμο το Λοΐζου και, μετά από πολύωρη ταλαιπωρία, έφθασαν στα Κατύδατα.

Ξημέρωνε Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 1957. Πίσω από τα βουνά, στην περιοχή, ανάμεσα στα χωριά Ευρύχου – Σινά Όρους, βρίσκεται ένα λαγκάδι που οι παλιοί το ονομάζουν
“το αρκάτζιν του Δράκου”. Κατά σύμπτωση, στο χώρο αυτό, θυσιάστηκε ο Δράκος – το 25χρονο παλικάρι από την Λεύκα…

Αξιοσημείωτο πάντως ήταν ο φόβος των Άγγλων απέναντι στο πρόσωπο του, αφού ακόμα και νεκρός που ήταν, τον είχαν δεμένο χειροπόδαρα! Τόσο πολύ φοβόντουσαν τον Έλληνα Εθνικοσοσιαλιστή καταδρομέα.

Η θυσία του, γίνεται ποτάμι πίστης του αγώνα για Ελευθερία και Ένωση με την μητέρα Ελλάδα και το αίμα του φωτιά που φωτίζει την οδό της Επανάστασης.
Τέτοιοι, είναι οι Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές, όπου σε μιά μόνον στιγμή, ζούσαν χίλιες ζωές!

Αυτός ήταν ο Μάρκος Δράκος, ένας Εθνικοσοσιαλιστής μαχητής της Ελευθερίας, ένας Ήρωας αντάρτης της ΕΟΚΑ.

Leave a Reply